17 januari 2022

Administratiekantoor Haarlemenmeer

Administratie advies

rente bedrijfsfinanciering

Alles wat u moet weten over de rente bij een bedrijfsfinanciering

Dat geld lenen geld kost weten we allemaal wel, maar hoe zit het precies met rente bedrijfsfinanciering? Een bedrijfslening komt in verschillende soorten en maten, waarvan een zakelijke lening en een zakelijk krediet de meest voorkomende zijn. Hierbij betaal je uiteraard ook gewoon rente. Hoeveel rente is dit precies? Dat hangt af van verschillende factoren en verschilt bovendien van tijd tot tijd. Ook welke soort financiering je afsluit heeft hier behoorlijk wat invloed op.

rente bedrijfsfinanciering

Hoe is de rente opgebouwd?

We gaan eerst eens kijken naar de opbouw van de rentes. Wanneer je rente betaald, of dit over een bedrijfsfinanciering of een ander soort financiering is, is dit altijd opgebouwd uit verschillende dingen. Een aantal delen hiervan staan zo goed als vast, en daarnaast heb je nog een deel dat specifiek voor jouw situatie wordt berekend. Hierbij gaat het om de risicokosten. Dit zijn simpelweg de kosten die het risico dekken dat jij de lening eventueel niet terug zou kunnen betalen. Bij een zakelijke lening is deze rente een vast percentage over het openstaande bedrag. Bij een zakelijk krediet betaal je enkel rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen.

De rentepercentages bij de verschillende leningen

Bij een zakelijke lening ligt de rente over het algemeen tussen de 2,5 en 10 procent. Dit hangt verder af van je persoonlijke situatie, of beter gezegd van de situatie van het bedrijf. De rente betaal je dus over het bedrag dat je nog niet hebt afgelost. Eigenlijk is dit vergelijkbaar met een hypotheek.

Bij een zakelijk krediet is het risico voor de verstrekker van de lening lager, en ligt het rentepercentage daarom ook wat lager. Over het algemeen is dit tussen de 2 en 7,5 procent, waarbij je de rente vaak ook kunt vastzetten. Een zakelijke krediet is eigenlijk gewoon een bedrag dat je in het rood mag staan. Je betaald alleen rente wanneer je daadwerkelijk in het rood staat, en dan alleen over het bedrag dat je op dat moment bent verschuldigd. Dit heeft heel veel weg van een rekening courant krediet, en de rente bedrijfsfinanciering heeft dat dan ook.