Grondstofbeleggen, hoe werkt het?

DoorRedactie Geplaatst 8 april 2021

Grondstofbeleggen, hoe werkt het?

Wat weet je momenteel over de grondstoffen ETF? Edelmetalen horen bij grondstoffen en dan mag je eigenlijk niet spreken over ETF maar dan is het ETC, exchange traded commodity. Maar toch wordt de afkorting ETF gebruikt om financiële producten aan te wijzen. Het grote voordeel is dat een prijs die wordt gekoppeld aan een bepaalde soort grondstof vaak goed voorspeld kan worden. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van de economische crisis. Maar je hebt bij edelmetalen en grondstoffen te maken met een break even prijs. Bij een bepaalde minimumprijs komen delvers en leveranciers in de problemen op financieel gebied en dat is een break even prijs. Actieve beleggers hebben vaak interesse om te beleggen in grondstoffen en dat komt door de grote koersbewegingen. Daar gaan we eens wat dieper op in.

Grondstoffen nader toegelicht

Je hebt bijvoorbeeld goud, dit is een tastbaar product en vaak wordt het opgeslagen en ook bewaard in de kluis. De prijs van goud kan ineens wel twee tot vier keer zo groot worden in een paar jaar tijd. Maar dan kom je ook bij het punt van goud en zilver, want deze hebben in bepaalde mate toch wel iets dat ze zich verhouden tot elkaar. Al kun je beter speculeren met zilver dan met goud, want de koersbeweging kan groot zijn. Bij zilver kan de prijs ineens twee keer zo hard stijgen maar ook ineens zo hard dalen en dat zou heel snel kunnen gaan. Maar het voordeel is wel dat er dan als je op een gunstig moment koopt en verkoopt, wel een hoog rendement kan behalen met fysiek zilver.  

Grondstofbeleggen, hoe werkt het?

Nog meer mogelijkheden met grondstoffen

Binnen de industriesector wordt veel koper gebruikt. Maar die prijs van koper kan binnen een paar jaar flink stijgen, helaas kan deze ook ineens met de helft afnemen bijvoorbeeld. De prijs van koper wordt daarom bepaald door de vraag naar de koper en ook de afhankelijkheid van de economie. Maar dit kan wel goed voorspeld worden en is daarom ook een grondstof waarin veel mensen graag willen beleggen. Als er dan naar olie gekeken wordt, dan moet eerst uitgelegd worden dat er verschillende prijzen worden gehanteerd. Het onderscheid wat gemaakt wordt gaat tussen Brent Oil en WTI olie. Dan heb je nog gas, dit is interessant om daarin te beleggen wanneer er kansen zijn in de handel in olie. Op langere termijn zijn de koersbewegingen van gas en olie vaak gelijk. Alleen op de korte termijn kan dat heel anders lopen.

Er zijn ook mensen die graag beleggen in koffie, dit is namelijk erg interessant want er kan dan een flinke winst worden behaald. Je zou al snel het drievoudige van de beginkoers kunnen krijgen als beloning. Je moet dan wel even geduld hebben maar dat kan dan wel goed worden beloond. De prijs van katoen is ook echt aan het schommelen. Dit heeft er mee te maken dat de teelt van katoen bedreigd kan worden op verschillende manieren. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus veel grondstoffen waarin je zou kunnen beleggen. Waar jij in gaat beleggen beslis je helemaal zelf, maar het is wel aan te raden om goed na te gaan wat de prijzen de laatste tijd hebben gedaan. Let daarbij ook goed op de ontwikkelingen met betrekking tot de economie, want ook dat is weer van invloed op de prijs van de grondstoffen.

Beleggen in palladium

Goed om je ook eens te verdiepen in het beleggen in palladium. Maar wat is dat precies? Het is in de jaren 2018 en 2019 ongeveer ontdekt als edelmetaal. Er werd toen gezegd dat het in de toekomst onbetaalbaar kon zijn. Maar wanneer? Geen idee, dat is voor niemand bekend. Maar het is wel bekend dat het product erg schaars is en het wordt maar op een aantal plaatsen op de aarde nog gevonden, door middel van opgravingen. Maar in de industrie wordt het wel steeds vaker gebruikt. Het kan interessant zijn om daarin te beleggen, maar dat is een keuze die je ook nu weer zelf moet maken.

Wat ga jij doen?

Je ziet dat er veel manieren van beleggen zijn. Je kunt op je gemak nagaan wat voor jou goed voelt en dan ook eens kijken naar de koersen van de laatste jaren. Hoe is het opgebouwd? Wat is stabiel? Wanneer stijgen bepaalde prijzen en wanneer moet je rekening houden met een daling? Hoe meer je er over gaat lezen, hoe beter je in kunt schatten waar je het beste voor kunt kiezen. Grondstoffen heb je in alle soorten en maten, maar het is de vraag wanneer ga je kopen en verkopen, want daar hangt je rendement vanaf.

DoorRedactie Geplaatst 30 maart 2021

Een abonnement op koffie

Elk bedrijf heeft wel een koffieautomaat staan voor hun werknemers, maar ook klanten die langskomen. Er zijn verschillende soorten koffieautomaten, van filterkoffie, portie koffie of koffie met echte bonen. Wat voor soort koffie in jouw bedrijf wordt geschonken is geheel aan jezelf.

Wat is een koffie abonnement 

Een koffie abonnement bestaat uit drie onderdelen. Allereerst uiteraard de koffiemachine en de koffiebonen met de beste eigen samengestelde melanges om je eigen unieke smaak samen te stellen. Tot slot valt in het koffie abonnement ook het onderhoud aan de machine, maar ook om ervoor te zorgen dat je te allen tijde koffie hebt in jouw bedrijf. Je kan het koffie abonnement helemaal zelf naar wens samenstellen. Het abonnement wordt samengesteld op basis van de hoeveelheid koffiedrinkers jouw bedrijf telt, maar ook wat voor soort koffie en melk. Aan de hand van jouw voorkeuren wordt het koffie abonnement samengesteld.

Koffie en toebehoren 

Als je als bedrijf een koffieautomaat hebt staan, heb je daarnaast ook nog andere toebehoren nodig. Je hebt suiker, melk, roerstaafjes, theesmaken, maar ook koekjes voor erbij nodig. Deze artikelen kunnen allemaal tot in je keuken worden geleverd als je gebruik maakt van een koffie abonnement.

Kiezen voor de juiste koffie

Op gevoel kiezen voor de juiste koffie is een lastige klus, daarom kan je ook vrijblijvend een koffieproeverij bestellen. Zo kan je de koffie zelf eerst uitproberen en beslissen of die past binnen jouw bedrijf. Je kan kiezen om alleen de koffie uit te proberen en de diverse smaken, maar je kan ook kiezen om één van de koffiemachines uit te proberen. Iemand komt dan langs bij je bedrijf om overal uitleg over te geven en je kennis te laten maken met de verschillende soorten koffie. Tot slot kan je ook kiezen om een brochure te ontvangen, zodat je alle koffiemachines goed kan vergelijken.

DoorRedactie Geplaatst 26 februari 2021

Een begrafenis verzekering ontzorgt jouw nabestaande

Een begrafenis verzekering dekt de kosten van een uitvaart. Zo’n dergelijke verzekering sluit je dus eigenlijk niet voor jezelf af maar voor de nabestaande. Hiermee zorg je dat zij niet voor onnodig hoge kosten komen te staan op het moment dat jij overlijd. Ook worden er door uitvaartverzekeraars een hoop dingen geregeld op het moment dat jij er niet meer bent. Op deze manier kunnen jouw dierbare rustig rouwen om jouw verlies zonder dat zij allerlei moeilijke beslissingen moeten nemen.

Opzoek naar een begrafenisverzekering? 

Ben jij op zoek naar een passende begrafenis verzekering voor jou en jouw familie? Op de website overstappen.nl is het mogelijk om begrafenisverzekeringen te vergelijken en af te sluiten. Ook vind je hier meer informatie over de verschillende soorten begrafenis verzekeringen en hoe je de beste begrafenis verzekering kiest die past bij jouw wensen.

Hoe werkt een begrafenis verzekering

Wanneer je een begrafenis verzekering afsluit betaal je maandelijks een bedrag (premie) en wanneer je overlijdt, keert de verzekeraar het vooraf vastgestelde bedrag uit aan je nabestaanden. Als je een begrafenisverzekering afsluit, krijg je een begrafenispolis. Hierop vind je alle details van je begrafenisverzekering terug. Er staat onder andere in wat je hebt verzekerd, voor welk bedrag, welke premie je moet betalen en welke voorwaarden er  gelden.

Wat kost een begrafenisverzekering?

Hoeveel een begrafenisverzekering kost, is per persoon verschillend en hangt af van een aantal factoren. Ten eerste is de premie leidend door jouw wensen. Wil je een eenvoudige kist of juist een hele luxe. Wil je liever gecremeerd worden of wil je extra bijverzekerd zijn zodat jouw nabestaande ook een uitgebreide koffietafel kunnen serveren als jouw moment daar is? Dan is er ook nog de regel van de doorlooptijd. Wil je jouw verzekering binnen 30 jaar afbetalen voor een hoger maandelijks bedrag of betaal je liever je hele leven lang premie voor een lager bedrag per maand? Ten slotte speelt je huidige leeftijd een rol, dus je leeftijd op het moment van het afsluiten van je begrafenis verzekering. Hoe ouder je bent hoe duurder je premie zal uitvallen. Gemiddeld kost een begrafenis verzekering momenteel ongeveer 9 euro per maand.

Begrafenisverzekering vergelijken

Wil je een begrafenisverzekering vergelijken? Voordat je start met het vergelijken, is het slim om jezelf te verdiepen in de verschillende soorten begrafenisverzekeringen en overige dingen die van belang zijn. Overstappen.nl zet op hun website alvast wat belangrijke informatie hiervoor op een rijtje. Neem dus zeker even een kijkje op deze website voor je daadwerkelijk een begrafenis verzekering afsluit.

DoorRedactie Geplaatst 25 februari 2021

Een nieuwe stap

Het aanvragen van een lening is iets wat je niet iedere dag doet. Voor veel mensen is het dan ook een grote stap om te kiezen voor het afsluiten van een lening. Belangrijk om te weten is dat er veel voorwaarden zitten zitten aan het lenen van geld. Het kan voor sommige mensen best ingewikkeld zijn om een lening af te sluiten en het is daarom helemaal niet gek om hulp in te schakelen. Kies daarom voor geld lenen via overstappen.nl. Via deze vergelijkingssite kunt u gemakkelijk zien welke lening de laagste rente heeft en krijgt u hulp bij het aanvragen en afsluiten van een lening. 

Aanvraag

Er zijn verschillende stappen die je moet zetten wanneer je kiest voor een lening aanvragen. Voordat je de aanvraag gaat doen heb je je waarschijnlijk al verdiept in welke lening je wilt afsluiten. Dee eerste stap is dan ook om deze lening daadwerkelijk aan te gaan vragen. Wanneer je dit gaat doen, is het handig om je persoonlijke gegevens bij de hand te houden. Daarnaast is het verstandig om vooraf wat gegevens te verzamelen omtrent je inkomsten en uitgaven. Wanneer de aanvraag is ingediend, wordt deze gecontroleerd door de kredietverstrekker. Aan de hand van jouw gegevens bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) wordt gekeken of jouw situatie (persoonlijk en financieel) passend is om een lening af te sluiten. Als het BKR beslist dat jouw situatie in orde is en als ook de kredietverstrekker hiermee akkoord gaat, wordt de aanvraag voor het afsluiten van een lening goedgekeurd.

De aanvraag is goedgekeurd en dit is natuurlijk fijn nieuws. Vervolgens ontvang je binnen enkele werkdagen een offerte. Het is belangrijk om de offerte goed door te lezen. Wanneer je het met alles eens bent kunt je de offerte ondertekenen. Ben je het niet eens met de offerte en wil je daardoor geen lening afsluiten? Geen probleem, in dit geval hoef je niets te doen. Tot slot controleert de kredietverstrekker de door jou ondertekende offerte en andere aanvullende documenten. Wanneer dit allemaal goed is gekeurd ontvang je een bevestiging en kun je gebruik maken van jouw lening.

Aandachtspunt 

Let op, er zijn een aantal situaties waarin iemand geen lening kan afsluiten. Je kunt geen lening aanvragen wanneer je een bijstandsuitkering of werkloosheidsuitkering hebt. Daarnaast kun je geen lening afsluiten wanneer je niet in Nederland woont of wanneer je een negatieve BKR-notering hebt. Wanneer je een Wajong-, arbeidsongeschiktheids- of nabestaandenuitkering hebt is het wel mogelijk om een lening te krijgen. In dit geval is het wel zo dat er extra voorwaarden gelden.

DoorRedactie Geplaatst 29 januari 2021

Maatwerk in je kantoor!

Bent u op zoek naar duurzame kasten, tijdloze lockers, benodigdheden voor een pantry, een kantoorbalie of meubels voor in uw postkamer? Bij WEWO Interior Concepts bent u aan het juiste adres voor de inrichting van uw kantoor. Uw voordeel? Doordat al onze producten uitstekend met elkaar te combineren zijn, kunnen wij uw kantoorpand zó inrichten dat deze volledig aan uw wensen voldoet. En daarbij wordt door ons geen kamer overgeslagen.
Projectinrichting kantoor

Laat u uw (nieuwe) kantoorpand inrichten door een projectinrichter, een architect of een interieurarchitect? Dan is het goed om te weten dat wij graag met deze partij(en) samenwerken. WEWO Interior Concepts biedt voor deze partijen zelfs een groot voordeel: onze mogelijkheden op het gebied van maatwerk. Omdat we alles in eigen huis hebben én omdat we over een eigen fabriek beschikken kunnen we vrijwel alles maken. Dit betekent dat er eigenlijk geen grenzen zijn aan de creativiteit van uw projectinrichter of (interieur)architect. Ook hebben wij iets belangrijks gemeen met deze partijen, namelijk een passie voor goede materialen, hoogwaardige afwerking en fijne details. En tot slot zijn wij dankzij onze jarenlange ervaring een goede sparringpartner, zodat wij uw projectinrichter of (interieur)architect kunnen adviseren over materialen, kantoorinrichting en aanpak.

DoorRedactie Geplaatst 8 januari 2021

Een factuur maken voor je bedrijf: het stappenplan

Stel dat je een bedrijf hebt opgezet en het begint aardig te lopen. Dan komt de tijd dat je een factuur moet opstellen voor je klanten. Natuurlijk wil je graag dat die factuur voorzien is van de juiste gegevens, maar wat moet er precies op staan, en hoe moet een factuur er uit zien? Daarom hebben we dit artikel geschreven: om jou op weg te helpen bij een online factuur maken. Voordat we aan de slag gaan moet je natuurlijk wel eerst weten wat een factuur precies is.

Wat is een factuur?

Een factuur is een zakelijk document dat een transactie bevestigd en de klant verzoekt het afgesproken bedrag te betalen. Een gratis factuur maken kan via verschillende websites, maar veel van deze websites zijn overzichtelijk en vragen uiteindelijk geld voor hun diensten. Met Facturatie Office stel je gratis een professionele factuur op, zonder addertjes onder het gras. Zo kun je een goede band met je klanten onderhouden en kan jouw bedrijf sneller groeien.

Wat zijn de belangrijkste onderdelen bij een factuur maken?

Professionele uitstraling

Een professioneel uiterlijk van je zakelijke documenten is een belangrijke eerste stap. Je kan natuurlijk gebruik maken van programma’s als Word of Excel, maar de kans is groot dat dit uiteindelijk veel tijd gaat kosten. Gebruik goede software, is dan ook onze tip. Een goed factuur programma biedt vaak templates aan, waarmee een factuur maken met enkele klikken voor elkaar is.

facturatieoffice

Factuurnummer

Om miscommunicatie te voorkomen, is het belangrijk je factuur te voorzien van een correct factuurnummer. Dit nummer moet logisch zijn voor jouw administratie, zodat je op een later moment snel het juiste document kan terugvinden. Vaak vernoemen klanten het factuurnummer ook in de online betaling. Belangrijk dus, om alles geordend te houden.

Voeg bedrijfsinformatie toe

Tijdens een gratis factuur maken is het essentieel dat je de juiste bedrijfsinformatie vermeldt op het document. Onderstaande punten moet je niet vergeten:

  • Naam van jouw bedrijf, met adres en contactpersoon
  • Naam van de klant, met adres en contactpersoon
  • Officieel geregistreerd adres en KVK-nummer van jouw bedrijf

Heldere, kloppende informatie is essentieel, om te voorkomen dat je factuur niet in behandeling genomen wordt wegens gebrek aan juiste gegevens.

Betaalvoorwaarden

Het is belangrijk om je betaalvoorwaarden te weergeven op je document. Denk hierbij aan het betalingstermijn: is dit 14 dagen, of een maand? Je zult in de praktijk zien dat veel klanten wachten tot de uiterste betaaldatum, of zelfs na deze datum pas betalen. Als je een betalingsherinnering wil sturen is het daarom belangrijk dat je op je eerste document al duidelijk aangeeft wanneer er betaald moet worden, zodat je hier later naar kan refereren.

Productgegevens

De factuur gaat uiteindelijk vooral om de gekochte/verkocht producten. Het is dan ook logisch dat de productgegevens helder op de factuur moeten staan, met bijbehorende prijzen.

Korting

Is er sprake van een korting? Ook dat is belangrijk om mee te nemen op je factuur. Verwerk de korting, en geef het totaalbedrag inclusief en exclusief btw weer onderaan het document.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het opstellen van je online factuur. Meer informatie over facturen en offertes maken, of ben je benieuwd naar een automatisch factuurprogramma? Kijk dan op de website van Facturatie Office.

DoorRedactie Geplaatst 21 december 2020

Beleggen voor beginners: handige tips

Denk je erover na om te starten met beleggen? Zoals je ongetwijfeld weet zitten er risico’s verbonden aan beleggen. Je kunt namelijk je inleg verliezen. Aan de hand van een aantal tips is het echter goed mogelijk om de risico’s van beleggen te beperken zodat je de kans op succes vergroot. In dit artikel deel ik een aantal van deze tips met je.

Breng spreiding aan in je portfolio

We trappen af met een hele belangrijke tip: zorg ervoor dat je spreiding aanbrengt in je portfolio. Dit is een belangrijk regel als het gaat om risicobeperking. Als je al je geld inzet op één paard, ben je kwetsbaar. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het Volkswagen-schandaal in 2015 of – meer recent – de situatie omtrent het Duitse Wirecard eerder dit jaar. Als je vol had ingezet op één van deze bedrijven, was je portefeuille flink minder waard geworden. Het is verstandiger om op meerdere producten te beleggen in verschillende sectoren en op verschillende markten.

Beleg met geld dat je niet gelijk nodig hebt

Als je de risico’s van beleggen wilt beperken is het verstandig om beleggingen te doen met het oog op winst op lange termijn. Beleg dan ook alleen met geld waarvan je weet dat je het kunt missen. Zorg ervoor dat je altijd voldoende reserves achter de hand hebt ‘voor het geval dát’, mocht bijvoorbeeld je auto of wasmachine plots aan vervanging toe zijn. Hou je naast deze reserves nog een spaarpotje over? Dan is het slim om dit geld te gebruiken om te beleggen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit geld op een spaarrekening te zetten, maar met de historisch lage rentestand zet dit natuurlijk geen zoden aan de dijk.

Maak gebruik van de kennis van experts

Als je nog niet zoveel verstand hebt van beleggen of als je nog weinig ervaring hebt, is het slim om gebruik te maken van het inzicht van experts. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden op een beleggingsplatform als https://www.beursgenoten.nl. Als je je aanmeldt ontvang je dagelijks nieuwe updates, krijg je onafhankelijke tips en kun je vragen stellen aan ervaren beleggers. Dat kan erg waardevol zijn, voor zowel startende als ervaren beleggers.

DoorRedactie Geplaatst 20 december 2020

Administratie Arnhem regelt alles van top tot teen

Het zijn van een ondernemer en het opbouwen van een bedrijf kost veel tijd. Vaak kost het veel tijd om daarnaast ook nog de boekhouding te doen. Deze tijd kun je veel beter besteden aan tijd met familie en vrienden of deze tijd besteden aan het opbouwen van je bedrijf. Iedere keer als je iets verkoopt moet je dit verwerken in de boekhouding. Zeker als je veel kleine producten verkoopt wordt dit enorm lastig en gaat hier heel veel tijd in zitten. Dit is zeker als je bedrijf goed begint te lopen het geld niet waard. Je kunt beter iemand anders jouw boekhouding laten doen. Dit kun je laten doen door middel van het aannemen van een boekhouder maar dit kost enorm veel geld. Een extra medewerker die je geen geld oplevert kost je veel geld. Zeker als je al niet veel personeel hebt. Het kiezen voor een bedrijf die jouw administratie Arnhem kan doen is een veel beter optie. Dit scheelt je veel kosten en je kunt alles laten doen door ze. Alle fiscale onderdelen kun je laten doen door iemand anders waardoor jij alle tijd overhoudt aan het onderhouden en laten groeien van jouw bedrijf.

deal

Beheren van personeel

Naast het regelen van jouw administratie Arnhem kunnen ze ook alles regelen rondom het loon van jouw personeel. Zo kun je per persoon automatisch hun loon laten betalen en hoef je niet iedere maand het loon gaan overmaken. Zo maak je het alleen maar eenvoudiger voor jezelf.

DoorRedactie Geplaatst 7 december 2020

Bedrijfskleding borduren met eigen naam

Wil jij als bedrijf zijnde je eigen kleding hebben waardoor je personeel of organisatie makkelijker te vinden is. Laat dan je bedrijfskleding borduren om zo een om mooie manier te laten zien wie je bent. Als bedrijf ben je eigenlijk altijd wel bezig met het maken van een product. Dat lijkt soms wat warrig omdat je het product niet altijd fysiek kan zien of voelen. Maar zoals je bij de efteling mensen ziet om de achtbanen te besturen, is dat daadwerkelijk het product. Daarnaast is het ook nog eens zo dat wanneer je bijvoorbeeld een restaurant bent, dat het wel handig is om je klanten te laten merken wie er bij het personeel hoort en wie niet. Bij wie dat je het drankje kan bestellen en bij wie je mag afrekenen. Een logo op een pet, shirt of misschien wel op een broek doet wonderen om je personeel te geven.

Laat je logo zien want dat is merkwaardig

Om er nou voor te zorgen om kleding te hebben met de juiste logo erop. Je ziet wel vaker dat mensen rondlopen met een mooie logo erop, maar het lijkt je zeker sterk dat ze dat zelf hebben geborduurd. Daarmee suggereer je dat je eigenlijk dat iemand anders dat zou moeten laten zetten. Zo iemand als AyTo Promo, zij kunnen bedrijfskleding borduren met jouw logo op. Dus vanaf dien kan je als bedrijf zijnde ook eindelijk in je eigen bedrijfskleding en maak je ongemerkt ook een beetje reclame voor jezelf.

DoorRedactie Geplaatst 25 november 2020

Sluit jouw autoverzekering goedkoop af bij Geencentteveel.nl

Goedkope autoverzekering gezocht? Bij Geencentteveel.nl kun je jouw autoverzekering goedkoop afsluiten. Wanneer je de verzekering hebt gekozen die het best bij jouw eisen en wensen past, kun je deze direct afsluiten. Als je jouw autoverzekering goedkoop hebt afgesloten, kun je daarna meteen de weg op. 

autoverzekering goedkoop

Het kiezen van de juiste verzekering

In Nederland is het verplicht om jouw auto te verzekeren. Maar welke verzekering kun je dan het beste kiezen? Dat ligt onder andere aan de leeftijd van de auto in kwestie. Als de auto ouder dan tien jaar is, kies dan voor een WA verzekering. Dit houdt in dat de schade die jij met jouw auto veroorzaakt aan anderen gedekt wordt. Is de auto niet oud, maar ook niet nieuw? Voor auto’s met een leeftijd tussen de vijf en negen jaar kun je het best een WA + beperkt casco verzekering afsluiten. Naast de WA dekking wordt jouw auto dan ook verzekerd voor schade door diefstal, brand, storm, en ruitbreuk. Schade die je zelf aan de auto hebt toegebracht, wordt niet verzekerd. Bij een nieuwe auto of een auto van tot en met de vier jaar oud kun je het best kiezen voor een WA + volledig casco verzekering. Hierbij is jouw auto verzekerd voor al het voorgaande. Daarbij komt dat de auto ook is verzekerd voor schade aan de auto die op de weg kan ontstaan. Denk aan een botsing of schade door slippen.