Goud kopen of goudbaar kopen: wat is beter?

doorRedactie

Goud kopen of goudbaar kopen: wat is beter?

Goud is miljoenen jaren geleden ontstaan in de aardkorst en heeft maar één atoom. Goud is het voornaamste edelmetaal, dit is omdat het niet roest of verkleurd. Goud is niet voor niks ‘’de koning der metalen’’

Waarom goud kopen

Mensen kopen goud met verschillende redenen. 

Een reden om goud aan te schaffen is vanwege de sierlijkheid die het met zich meebrengt. Mensen maken er kettingen van en andere soorten sierraden. Dit is echter niet het doeleinde van goud, goud is namelijk makkelijk te vervormen en is daarnaast ook nog eens erg duur. Met goud laat je dus zien dat je welvarend bent. Vroeger werd goud gebruikt als ruilmiddel en werden er munten van gemaakt. Deze zijn zeldzaam en zien er mooi uit, er zijn daarom veel mensen die deze gouden munten verzamelen.

Goud wordt ook door veel mensen gebruikt als financiële zekerheid. Goud heeft namelijk door de jaren heen altijd constant zijn waarden gehouden. In tegenstelling tot geld, dit kan nog wel eens hevig speculeren. Kijkt u maar eens naar de economische crisis, veel mensen hebben daarna de keus gemaakt om hun geld in goud te stoppen. Ook staat goud niet op de bank en heb je hier ten alle tijden toegang tot. Daarnaast is goud ook te ruilen voor andere munteenheden zoals dollars en/of ponden.

Goud wordt ook gebruikt als bellegingsmiddel. Omdat goud schaars is en na de economische crises meer mensen goud wilden kopen werd goud steeds meer waard. En als de waarden van producten speculeert kan er geld mee worden verdiend. Dit heeft ervoor gezorgd dat goud een bellegingscategorie is geworden.

Soorten goud

Goud is er in vele soorten en maten. De meest gebruikte soorten goud zijn:

  • Goudstaven
  • Goudbaren
  • Gouden sieraden
  • Gouden munten

Gouden munten en sieraden worden meestal gebruikt voor de sier of als verzamel item. Goudbaren en goudstaven worden gebruikt als belleging of als financiële zekerheid. 

Wat zijn goudbaren

Een goudbaar ook wel een goudstaaf genoemd, is een klomp of klompje puur goud. Puur goud houdt in dat het klompje voor 99,99% goud is. Goudbaren moeten altijd gesmolten worden door een erkende smelter. En daarnaast ook nog eens LBMA gecrediteerd zijn. 

Wat kost een goudbaar

1 gram goudbaar is 67,10 euro, 10 gram goudbaar is 453,00 euro, 50 gram goudbaar is 2.183,00 euro, 100 gram goudbaar is 4.345,00 euro, 250 gram goudbaar is 10.835 euro, 500 gram goudbaar is 21.600 euro en 1 kilo gram goudbaar is 43.165 euro.

Goud of goudbaren

Als je goud ziet als belleging of als financiële zekerheid, wordt het aangeraden om te kiezen tussen goudbaren en/of goud. Daarnaast is het ook belangrijk dat je het goud rond de spotprijs koopt. Het kopen van goudbaren is de goedkoopste manier om aan goud te komen. Munten zijn duurder om aan te schaffen, maar dit geld voor beide partijen. Als je je munt daarna weer verkoopt is hij ook voor een ander duurder om aan te schaffen.
Bron: https://www.doijerkalff.nl/

Over de auteur

Redactie author