Grondstofbeleggen, hoe werkt het?

doorRedactie

Grondstofbeleggen, hoe werkt het?

Wat weet je momenteel over de grondstoffen ETF? Edelmetalen horen bij grondstoffen en dan mag je eigenlijk niet spreken over ETF maar dan is het ETC, exchange traded commodity. Maar toch wordt de afkorting ETF gebruikt om financiƫle producten aan te wijzen. Het grote voordeel is dat een prijs die wordt gekoppeld aan een bepaalde soort grondstof vaak goed voorspeld kan worden. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van de economische crisis. Maar je hebt bij edelmetalen en grondstoffen te maken met een break even prijs. Bij een bepaalde minimumprijs komen delvers en leveranciers in de problemen op financieel gebied en dat is een break even prijs. Actieve beleggers hebben vaak interesse om te beleggen in grondstoffen en dat komt door de grote koersbewegingen. Daar gaan we eens wat dieper op in.

Grondstoffen nader toegelicht

Je hebt bijvoorbeeld goud, dit is een tastbaar product en vaak wordt het opgeslagen en ook bewaard in de kluis. De prijs van goud kan ineens wel twee tot vier keer zo groot worden in een paar jaar tijd. Maar dan kom je ook bij het punt van goud en zilver, want deze hebben in bepaalde mate toch wel iets dat ze zich verhouden tot elkaar. Al kun je beter speculeren met zilver dan met goud, want de koersbeweging kan groot zijn. Bij zilver kan de prijs ineens twee keer zo hard stijgen maar ook ineens zo hard dalen en dat zou heel snel kunnen gaan. Maar het voordeel is wel dat er dan als je op een gunstig moment koopt en verkoopt, wel een hoog rendement kan behalen met fysiek zilver.  

Grondstofbeleggen, hoe werkt het?

Nog meer mogelijkheden met grondstoffen

Binnen de industriesector wordt veel koper gebruikt. Maar die prijs van koper kan binnen een paar jaar flink stijgen, helaas kan deze ook ineens met de helft afnemen bijvoorbeeld. De prijs van koper wordt daarom bepaald door de vraag naar de koper en ook de afhankelijkheid van de economie. Maar dit kan wel goed voorspeld worden en is daarom ook een grondstof waarin veel mensen graag willen beleggen. Als er dan naar olie gekeken wordt, dan moet eerst uitgelegd worden dat er verschillende prijzen worden gehanteerd. Het onderscheid wat gemaakt wordt gaat tussen Brent Oil en WTI olie. Dan heb je nog gas, dit is interessant om daarin te beleggen wanneer er kansen zijn in de handel in olie. Op langere termijn zijn de koersbewegingen van gas en olie vaak gelijk. Alleen op de korte termijn kan dat heel anders lopen.

Er zijn ook mensen die graag beleggen in koffie, dit is namelijk erg interessant want er kan dan een flinke winst worden behaald. Je zou al snel het drievoudige van de beginkoers kunnen krijgen als beloning. Je moet dan wel even geduld hebben maar dat kan dan wel goed worden beloond. De prijs van katoen is ook echt aan het schommelen. Dit heeft er mee te maken dat de teelt van katoen bedreigd kan worden op verschillende manieren. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus veel grondstoffen waarin je zou kunnen beleggen. Waar jij in gaat beleggen beslis je helemaal zelf, maar het is wel aan te raden om goed na te gaan wat de prijzen de laatste tijd hebben gedaan. Let daarbij ook goed op de ontwikkelingen met betrekking tot de economie, want ook dat is weer van invloed op de prijs van de grondstoffen.

Beleggen in palladium

Goed om je ook eens te verdiepen in het beleggen in palladium. Maar wat is dat precies? Het is in de jaren 2018 en 2019 ongeveer ontdekt als edelmetaal. Er werd toen gezegd dat het in de toekomst onbetaalbaar kon zijn. Maar wanneer? Geen idee, dat is voor niemand bekend. Maar het is wel bekend dat het product erg schaars is en het wordt maar op een aantal plaatsen op de aarde nog gevonden, door middel van opgravingen. Maar in de industrie wordt het wel steeds vaker gebruikt. Het kan interessant zijn om daarin te beleggen, maar dat is een keuze die je ook nu weer zelf moet maken.

Wat ga jij doen?

Je ziet dat er veel manieren van beleggen zijn. Je kunt op je gemak nagaan wat voor jou goed voelt en dan ook eens kijken naar de koersen van de laatste jaren. Hoe is het opgebouwd? Wat is stabiel? Wanneer stijgen bepaalde prijzen en wanneer moet je rekening houden met een daling? Hoe meer je er over gaat lezen, hoe beter je in kunt schatten waar je het beste voor kunt kiezen. Grondstoffen heb je in alle soorten en maten, maar het is de vraag wanneer ga je kopen en verkopen, want daar hangt je rendement vanaf.

Over de auteur

Redactie administrator

Geef een reactie