17 januari 2022

Administratiekantoor Haarlemenmeer

Administratie advies

Kiezen jullie voor huwelijkse voorwaarden?

Trouwen onder huwelijkse voorwaarden is in Nederland niet de standaard. Dat is jammer, want het heeft veel voordelen te bieden. Wil je hier nu voor kiezen, dan roept dit bij mensen toch vaak vragen op. Toch is het in veel gevallen echt aan te raden om wel te kiezen voor huwelijkse voorwaarden, wat anderen hier dan ook van mogen denken. Waarom dat het geval is, dat leggen we je hier graag uit. Belangrijk om te weten is dat je hiervoor altijd naar een notaris moet. Woon je in de buurt van Hoogeveen, Meppel of De Wolden, dan kun je kiezen voor Stotijn Notariaat & Mediation in De Wijk!

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

Voordat we het gaan hebben over waarom je nu eigenlijk hiervoor zou moeten kiezen, eerst eens iets meer over wat huwelijkse voorwaarden nu precies zijn en wat het verschil is met trouwen in gemeenschap van goederen. Dat laatste is de standaard in Nederland, als je niets regelt is dit dus wat er automatisch gebeurt. Wat houdt dit in? Gemeenschap van goederen betekent dat alles van jullie samen wordt na de huwelijksvoltrekking. Alle spullen die je hebt, al het geld dat je op je rekening hebt staan, maar ook alle schulden die je hebt opgebouwd. Trouw je onder huwelijkse voorwaarden, dan gebeurt dit dus niet. Je legt dan van tevoren vast welke bezittingen gezamenlijk bezit worden en welke apart bezit blijven. Dit kun je ook met schulden doen. Ook maak je afspraken over wat er gebeurt met leningen die jullie in de toekomst af zullen gaan sluiten of bezittingen die jullie samen verwerven. Met andere woorden: je maakt dus vooraf duidelijke afspraken over alle bezittingen en schulden die jullie nu hebben en die er in de toekomst mogelijk komen. En de notaris legt deze huwelijkse voorwaarden voor jullie zwart op wit vast, zodat het juridisch bindend is.

Wat zijn de voordelen?

Bij veel mensen leeft het beeld dat je alleen kiest voor huwelijkse voorwaarden als:

  • een van de partners aanzienlijk meer geld heeft dan de ander
  • een van de partners uit een rijke familie komt en een grote erfenis kan verwachten
  • er zakelijke belangen in het spel zijn

Natuurlijk kunnen dit heel goede redenen zijn om hiervoor te kiezen, maar ook als dit niet het geval is kan het echt aan te raden zijn om een dergelijk document op te stellen. Dit is geen motie van wantrouwen naar elkaar en ook niet een voorbode dat de relatie slecht af zal lopen. Het voordeel van vooraf huwelijkse voorwaarden opstellen, is dat je samen keuzes maakt op het moment dat jullie blij en gelukkig zijn. Je wilt dan het beste voor de ander en de regelingen die jullie afspreken zullen dit bevestigen. Mocht het dan toch ooit mislopen, dan is er iets om op terug te vallen. Daarnaast is het natuurlijk ook een goede manier om jezelf en de ander te beschermen, tegen bijvoorbeeld een grote schuld of tegen grote zakelijke verliezen. Er zijn dus heel veel redenen om huwelijkse voorwaarden vast te laten leggen. Stotijn Notariaat & Mediation vertelt je er graag meer over en kan jullie helpen bij het opstellen van de documenten.